Karotlu Maden Arama Sondajı

Karotlu maden sondajları, özel olarak tasarlanmış makine ve ekipmanlar kullanılarak yapılır. Bu ekipmanlar, yüzeyden madenlerin derinliklerine kadar ulaşabilen bir tüp şeklindedir. Bu tüp, sondaj işlemi sırasında maden içinde döndürülerek, madenin iç yapısını incelemek için örnekler alır.

Maden sondajı pratik olarak yapılan işler bakımından aynı olmakla beraber hedef farklıdır. Bunun en büyük sebebi maden sondajlarında çalışmanın amacı aranmak istenen maden ve minerallerin tespitidir. En basit örnek ise çoğu sondaj türünde sondajın belirli bir bölümü için analiz ve test işlemlerinin yapılmaktayken maden sondajında tüm sondajdan çıkan veriler önem arz etmektedir.

Karotlu Maden Sondajı

Karotlu maden sondajı yapımı sondajın amacı, hedef maden ve arazinin tipi gibi değişkenlerce belirlenmektedir. Karotlu maden sondajı daha çok kaya gibi sert bölgelerde uygulanan bir yöntemdir. Maden bölgesinde karotiyer tarafından kesilen ince kesimin dışarıya alınmasıyla karotiyerin soğutulması amaçlanır. Soğuma işlemi için dolaşım sıvısı olarak daha çok su kullanılmaktadır. Eğer bölgede fazla su kaçağı gözlemlendiyse o bölgede sıva oluşturabilmek amacıyla sondaj çamuru kullanılmaktadır.

Karotiyer daha çok derin sondaj çalışmalarında kullanılması tercih edilen bir yöntemdir. Bu uygulamada son teknoloji sondaj ekipmanları kullanmak tercih edilmektedir. Karotiyer; yer altında yapılmakta olan sondaj işlemleri esnasındaki silindirik olarak kesim yapılan karot işlemlerini yapan donanıma denilmektedir.